Ulica Krste Hegedušića 20
10 000 Zagreb

E-Mail
dom.maksimir@dom-maksimir.hr

Recepcija
01/2351-111

 

Podaci o domu

Osnovni podaci o Domu za starije osobe Maksimir

Dom za starije osobe Maksimir osnovan je 1975. godine Odlukom Skupštine Zajednice mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika, a od 1993. godine donošenjem Zakona o ustanovama (NN br. 76/93) Dom djeluje kao javna ustanova socijalne skrbi. Od 2003. godine kroz sustav decentralizacije, prava i dužnosti osnivača prelaze u nadležnost Grada Zagreba. Domom upravlja Upravno vijeće sukladno Statutu.

Žiro račun HR9424020061100959782 u ERSTE&STEIERMARKISCHE BANK d.o.o.

I. INSTITUCIONALNA SKRB

Dom za starije osobe Maksimir čini dio građevinskih objekata na dvije lokacije:
– Objekt u Hegedušićevoj 20
– Objekt u Aleji A. Augustinčića 1 (depandansa).

Dom pruža korisnicima usluge: stanovanja, prehrane, brige o zdravlju, njezi, higijeni prostora i rublja, stručnog socijalnog rada, organizaciji slobodnog vremena kroz radno-kreativne i sportsko-rekreativne aktivnosti, kao i organizaciju brojnih kulturno-zabavnih događanja.

Korisnici su smješteni u:

a.) stambenom dijelu:

1. jednokrevetne sobe
2. dvokrevetne sobe
3. apartmani

b.) Odjelu za zdravstvenu skrb, njegu i rehabilitaciju:

1. dvokrevetne sobe
2. trokrevetne sobe
3. odjel za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

U domu Maksimir očekuje Vas mnoštvo kulturnih, zabavnih i edukativnih sadržaja, koji su namijenjeni korisnicima, ali i svim zainteresiranim građanima Gradske četvrti Maksimir. Već pri prvom susretu s našim djelatnicima možete saznati sve važne informacije o životu u domu, preseljenju u dom ili stručan savjet koji Vam je tog trenutka potreban. Educirani recepcioneri primaju Vaše zahtjeve za smještaj, ali i pružaju sve informacije o mougćnostima smještaja. Te informacije možete dobiti tijekom cijelog dana ( i u poslijepodnevnim satima), kao i vikendom. A što Vas očekuje u prostorima Doma za starije osobe Maksimir?

Socijalni prostor

Od rujna 2013. godine na Odjelu za zdravstvenu skrb, njegu i rehabilitaciju organiziran je novi vid skrbi o dementnim korisnicima – socijalni prostor, gdje borave korisnici oboljeli od Alzheimerove demencije i drugih demencija. Kapacitet prostora je s početnih 12 osoba od 2014. godine povećan na 20 osoba, od kojih je jedan apartman prilagođen za smještaj cijele obitelji.

Korisnici borave u malim grupama povezanim zajedničkim dnevnim prostorom, koji poprima model života u obitelji. Osnovna pretpostavka ovog modela je individualni pristup svakom korisniku, uvažavajući njegove navike i potrebe sa što manje odstupanja od modela obiteljskog života. Cjelodnevnu skrb o korisnicima vodi gerontodomaćica koristeći metode integrativne validacije, bazalne stimulacije i biografske metode i na temelju njih organizira dnevni ritam zajednice. Aktivnosti i radionice u skladu su s psihofizičkim stanjem korisnika i njima poznatim običajima i tradiciji. Planiraju se za svaki mjesec po satima održavanja, a vode ih gerontodomaćice, socijalni radnici Doma te educirani volonteri.

Korisnicima se nude:

 • društvene igre
 • zabavne i kreativne igre prilagođene njihovom psihofizičkom stanju (košarka, kuglanje, igre s loptom)
 • rekreativne aktivnosti (balooning, vježbe s štapom, seniorski ples, vježbe sa fizioterapeutom)
 • terapijske aktivnosti (glazboterapija, dosjećanje, vježbe grafomotorike, art terapija, terapija hortikulturom, prakticiranje duhovnih potreba, relaksacija)
 • kulinarske aktivnosti (kuhanje jednostavnijih jela uz pomoć gerontodomaćice)
 • posjete i druženje s korisnicima Doma
 • kulturno-zabavne aktivnosti u prostoru
 • uključivanje u život i aktivnosti u Domu
 • rad s volonterima

Dosadašnji rad i aktivnosti pokazali su veće zadovoljstvo korisnika, pozitivne pomake u hranjenju i održavanju osobne higijene, napredak motoričkih vještina. Povećana je dinamika međusobne komunikacije i međusobnog uvažavanja, čime je smanjen sindrom osamljenosti i neprihvaćenosti te povećan prag tolerancije.

Odjel za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

Jedan od osnovnih ciljeva je očuvanje preostalih kognitivnih i motoričkih sposobnosti, te razvijanje već unazađenih (izgubljenih), poticanje autonomnosti u skrbi i aktivnostima. Unutar Odjela pruža se vrhunska usluga njege koja se temelji na individualnim planovima.

 • otvoren 12. siječnja 2017. g.
 • kapacitet: 10 korisnika
 • 4 dvokrevetne sobe i 2 jednokrevetne sobe
 • cjelodnevna specifična, specijalizirana skrb (socijalni radnici, fizioterapeut, medicinske sestre, njegovatelji)
 • svakodnevno imamo liječnicu opće prakse, a konzilijarno neurologa, psihijatra i fizijatra
 • sigurni uvjeti za život i kretanje dementnih osoba (bez prepreka na podovima, preprekama namještaja, vrata, zaštita rubova, ergonomski specifična oprema…)
 • aktivnosti temeljene na biografskim podacima
 • provođenje artterapije, muzikoterapije, hortiterapije, kulinarske i snoezelen terapije
 • 24 sata dnevno nadzor stručnog radnika
 • odjel zatvorenog tipa

Snoezelen soba

Snoezelen ili kontrolirano multisenzorno okruženje je terapija koja se sedamdesetih godina 20. st. razvila u Nizozemskoj, a dvadesetak godina kasnije proširila svijetom.

Snoezelen soba je okruženje kreirano u svrhu stimuliranja i okupiranja osjetila: riječ je o sobi koja korisnicima oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih psihofizičkih bolesti, ali i djeci s poteškoćama u razvoju, senzornim oštećenjima ili kod problema s pažnjom omogućuje stimulaciju osjeta i stjecanje novih iskustava putem mirisa, opipa i zvuka.

Svjetlosni efekti pomoću specijalnih projektora s optičkim vlaknima, boje, mirisi, zvukovi, vodeni krevet te predmeti različitih tekstura imaju terapeutski učinak stimuliranja svih čula.

Ugodna, opuštajuća atmosfera kod osoba koje boluju od demencije stvara osjećaj mira i spokoja, čime se postiže ugodnije i kvalitetnije življenje.

Depandansa

Depandansa je drugi objekt Doma Maksimir na adresi Aleja Antuna Augustinčića 1. Namijenjena je za smještaj vitalnih umirovljenika.

Korisnicima su na raspolaganju sljedeće usluge:

 • stanovanja
 • prehrane, koja se sastoji od tri obroka dnevno (doručak, ručak i večera), prema utvrđenim normativima za prehranu starijih osoba
 • pranje osobnog i posteljnog rublja, te održavanje i čišćenje prostora
 • usluge socijalnog rada, psihosocijalne rehabilitacije, fizikalne terapije, radne terapije, radnih aktivnosti i aktivnog provođenja vremena
 • dodatne usluge

Objekt smještava 87 korisnika u 38 jednokrevetnih soba i 49 apartmana. Od zajedničkih prostorija izdvajamo blagovaonu u prizemlju, dnevni boravak na svakom katu, dvije velike zajedničke terase na 4. katu i uređen suteren sa dvoranama za gimnastiku i prostorima za fizikalnu terapiju.  Stambene jedinice su u potpunosti namještene domskim inventarom, kuhinjom i kupaonicom.

Jednokrevetne sobe

Cijena jednokreventne sobe u Depandansi iznosi 2.980,00kn. Veličina stambene jedinice je cca 18m2. U sklopu sobe je kuhinja i wc s tuš kadom. Sobe su bez balkona.

Apartmani

Svaki apartman u sklopu stambene jedinice ima kuhinju, wc sa tuš kadom i terasu ukupne površine cca 28m2. Cijena apartmana iznosi 4.300,00kn

II. IZVANINSTITUCIONALNA SKRB

Dom Maksimir omogućava i multifunkcionalne oblike izvaninstitucionalne skrbi za građane starije životne dobi kroz provedbu Projekta gerontološkog centra Maksimir, i to na području Gradske četvrti Maksimir. Brojne aktivnosti Projekta gerontološkog centra Maksimir odvijaju se u posebno izdvojenim prostorijama u okviru Doma Maksimir u Hegedušićevoj 20, kao i u depandansi u Aleji A. Augustinčića

Također, aktivnosti su i u prostorijama 6 mjesnih samouprava Gradske četvrti Maksimir, te 2 crkvene župe na području Gradske četvrti Maksimir. U svim aktivnostima sudjeluje preko 2500 starijih građana, uglavnom s područja Gradske četvrti Maksimir, ali s obzirom na broj, kvalitetu i raznovrsnost aktivnosti, dolaze i osobe s područja drugih gradskih četvrti. Projekt gerontološki centar Maksimir razvija izvaninstitucionalne oblike skrbi za starije osobe kroz:

1. Program pomoći i njege u kući
– organizirana prehrana
– posudionica ortopedskih pomagala
– SOS telefoni

2. Program poludnevnog boravka
– savjetovališta i zdravstveni programi
– kulturno-zabavni programi
– sportsko-rekreativni programi

CJENIK USLUGA

Temeljem Zaključka o cijenama usluga u domovima za starije osobe čija je osnivačka prava preuzeo Grad Zagreb, a koji je donio gradonačelnik Grada Zagreba 28. svibnja 2018., Dom Maksimir objavljuje cjenik usluga (u primjeni od 01.06.2018. godine).

1. OBJEKT HEGEDUŠIĆEVA 20

I Vrsta smještaja I stupanj usluge CIJENA
1. Jednokrevetna soba (V kat) 2.970,00
2. Jednokrevetna soba (V kat) + balkon/terasa 3.120,00
3. Jednokrevetna soba 3.450,00
4. Dvokrevetna soba – po osobi 2.775,00
II Vrsta smještaja II stupanj usluge CIJENA
1. Jednokrevetna soba (V kat) 3.500,00
2. Jednokrevetna soba (V kat) + balkon/terasa 3.650,00
3. Jednokrevetna soba 3.980,00
4. Dvokrevetna soba – po osobi 3.375,00
5. Dvosobni apartman po osobi 3.575,00
6. Dvokrevetni apartman po osobi 3.375,00
III Vrsta smještaja III stupanj usluge CIJENA
1. Jednokrevetna soba 4.350,00
2. Dvokrevetna soba – po osobi 3.675,00
3. Trokrevetna soba – po osobi 3.420,00
4. Dvosobni apartman – po osobi 4.015,00
5. Dvokrevetni apartman – po osobi 3.675,00
IV Vrsta smještaja IV stupanj usluge (Odjel za oboljele od Alzheimerove i drugih demencija CIJENA
1. Jednokrevetna soba 7.500,00
2. Dvokrevetna soba – po osobi 7.000,00

2. OBJEKT U AL. ANTUNA AUGUSTINČIĆA 1

I Vrsta smještaja I stupanj usluge CIJENA
1. Jednokrevetna soba 3.300,00
3. Jednokrevetni apartman 4.730,00
II Vrsta smještaja II stupanj usluge CIJENA
1. Jednokrevetna soba 3.810,00
3. Jednokrevetni apartman 5.300,00

 

 

 

DODACI NA CIJENU SMJEŠTAJA

 1. Dodatak za sobu sa balkonom/terasom iznosi 150,00 kn (URAČUNAT JE U GORE NAVEDENE CIJENE)
 2. Dodatak za dijetalnu prehranu iznosi 10,00 kn po danu
 3. Dodatak za serviranje hrane u sobu za pokretne korisnike iznosi 6,00 kn po obroku
 4. Cijena uporabe hladnjaka 25,00 kn mjesečno
 5. Cijena uporabe klimatizacijskog uređaja uređaja 50,00 kn mjesečno u razdoblju od lipnja do rujna
 6. Za vrijeme privremene odsutnosti korisnika iz Doma u trajanju dužem od 5 dana zbog bolničkog liječenja ili rehabilitacije, cijena usluge smještaja umanjuje se za trošak živežnih namirnica i taj se iznos vraća korisniku – obvezniku plaćanja prigodom obračuna za idući mjesec

 

CIJENA USLUGE ZA KORISNIKE ORGANIZIRANE PREHRANE

 1. Ručak – 18,00 kn
 2. Dostava ručka – 12 kn

 

CIJENA USLUGE POMOĆI U KUĆI

Cijena usluge  pomoći u kući iznosi 50,00 kn po satu