Ulica Krste Hegedušića 20
10 000 Zagreb

E-Mail
dom.maksimir@dom-maksimir.hr

Recepcija
01/2351-111

 

Podaci o domu

Osnovni podaci o Domu za starije osobe Maksimir

Dom za starije osobe Maksimir osnovan je 1975. godine Odlukom Skupštine Zajednice mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika, a od 1993. godine donošenjem Zakona o ustanovama (NN br. 76/93) Dom djeluje kao javna ustanova socijalne skrbi. Od 2003. godine kroz sustav decentralizacije, prava i dužnosti osnivača prelaze u nadležnost Grada Zagreba. Domom upravlja Upravno vijeće sukladno Statutu.

I. INSTITUCIONALNA SKRB

Dom za starije osobe Maksimir čini dio građevinskih objekata na dvije lokacije:
– Objekt u Hegedušićevoj 20
– Objekt u Aleji A. Augustinčića 1 (depandansa).

Dom pruža korisnicima usluge: stanovanja, prehrane, brige o zdravlju, njezi, higijeni prostora i rublja, stručnog socijalnog rada, organizaciji slobodnog vremena kroz radno-kreativne i sportsko-rekreativne aktivnosti, kao i organizaciju brojnih kulturno-zabavnih događanja.

Korisnici su smješteni u:

a.) stambenom dijelu:

1. jednokrevetne sobe
2. dvokrevetne sobe
3. apartmani

b.) Odjelu za zdravstvenu skrb, njegu i rehabilitaciju:

1. dvokrevetne sobe
2. trokrevetne sobe
3. odjel za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

U domu Maksimir očekuje Vas mnoštvo kulturnih, zabavnih i edukativnih sadržaja, koji su namijenjeni korisnicima, ali i svim zainteresiranim građanima Gradske četvrti Maksimir. Već pri prvom susretu s našim djelatnicima možete saznati sve važne informacije o životu u domu, preseljenju u dom ili stručan savjet koji Vam je tog trenutka potreban. Educirani recepcioneri primaju Vaše zahtjeve za smještaj, ali i pružaju sve informacije o mougćnostima smještaja. Te informacije možete dobiti tijekom cijelog dana ( i u poslijepodnevnim satima), kao i vikendom. A što Vas očekuje u prostorima Doma za starije osobe Maksimir?

Socijalni prostor

Od rujna 2013. godine na Odjelu za zdravstvenu skrb, njegu i rehabilitaciju organiziran je novi vid skrbi o dementnim korisnicima – socijalni prostor, gdje borave korisnici oboljeli od Alzheimerove demencije i drugih demencija. Kapacitet prostora je s početnih 12 osoba od 2014. godine povećan na 20 osoba, od kojih je jedan apartman prilagođen za smještaj cijele obitelji.

Korisnici borave u malim grupama povezanim zajedničkim dnevnim prostorom, koji poprima model života u obitelji. Osnovna pretpostavka ovog modela je individualni pristup svakom korisniku, uvažavajući njegove navike i potrebe sa što manje odstupanja od modela obiteljskog života. Cjelodnevnu skrb o korisnicima vodi gerontodomaćica koristeći metode integrativne validacije, bazalne stimulacije i biografske metode i na temelju njih organizira dnevni ritam zajednice. Aktivnosti i radionice u skladu su s psihofizičkim stanjem korisnika i njima poznatim običajima i tradiciji. Planiraju se za svaki mjesec po satima održavanja, a vode ih gerontodomaćice, socijalni radnici Doma te educirani volonteri.

Korisnicima se nude:

 • društvene igre
 • zabavne i kreativne igre prilagođene njihovom psihofizičkom stanju (košarka, kuglanje, igre s loptom)
 • rekreativne aktivnosti (balooning, vježbe s štapom, seniorski ples, vježbe sa fizioterapeutom)
 • terapijske aktivnosti (glazboterapija, dosjećanje, vježbe grafomotorike, art terapija, terapija hortikulturom, prakticiranje duhovnih potreba, relaksacija)
 • kulinarske aktivnosti (kuhanje jednostavnijih jela uz pomoć gerontodomaćice)
 • posjete i druženje s korisnicima Doma
 • kulturno-zabavne aktivnosti u prostoru
 • uključivanje u život i aktivnosti u Domu
 • rad s volonterima

Dosadašnji rad i aktivnosti pokazali su veće zadovoljstvo korisnika, pozitivne pomake u hranjenju i održavanju osobne higijene, napredak motoričkih vještina. Povećana je dinamika međusobne komunikacije i međusobnog uvažavanja, čime je smanjen sindrom osamljenosti i neprihvaćenosti te povećan prag tolerancije.

Odjel za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

Jedan od osnovnih ciljeva je očuvanje preostalih kognitivnih i motoričkih sposobnosti, te razvijanje već unazađenih (izgubljenih), poticanje autonomnosti u skrbi i aktivnostima. Unutar Odjela pruža se vrhunska usluga njege koja se temelji na individualnim planovima.

 • otvoren 12. siječnja 2017. g.
 • kapacitet: 10 korisnika
 • 4 dvokrevetne sobe i 2 jednokrevetne sobe
 • cjelodnevna specifična, specijalizirana skrb (socijalni radnici, fizioterapeut, medicinske sestre, njegovatelji)
 • svakodnevno imamo liječnicu opće prakse, a konzilijarno neurologa, psihijatra i fizijatra
 • sigurni uvjeti za život i kretanje dementnih osoba (bez prepreka na podovima, preprekama namještaja, vrata, zaštita rubova, ergonomski specifična oprema…)
 • aktivnosti temeljene na biografskim podacima
 • provođenje artterapije, muzikoterapije, hortiterapije, kulinarske i snoezelen terapije
 • 24 sata dnevno nadzor stručnog radnika
 • odjel zatvorenog tipa

Snoezelen soba

Snoezelen ili kontrolirano multisenzorno okruženje je terapija koja se sedamdesetih godina 20. st. razvila u Nizozemskoj, a dvadesetak godina kasnije proširila svijetom.

Snoezelen soba je okruženje kreirano u svrhu stimuliranja i okupiranja osjetila: riječ je o sobi koja korisnicima oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih psihofizičkih bolesti, ali i djeci s poteškoćama u razvoju, senzornim oštećenjima ili kod problema s pažnjom omogućuje stimulaciju osjeta i stjecanje novih iskustava putem mirisa, opipa i zvuka.

Svjetlosni efekti pomoću specijalnih projektora s optičkim vlaknima, boje, mirisi, zvukovi, vodeni krevet te predmeti različitih tekstura imaju terapeutski učinak stimuliranja svih čula.

Ugodna, opuštajuća atmosfera kod osoba koje boluju od demencije stvara osjećaj mira i spokoja, čime se postiže ugodnije i kvalitetnije življenje.

Depandansa

Depandansa je drugi objekt Doma Maksimir na adresi Aleja Antuna Augustinčića 1. Namijenjena je za smještaj vitalnih umirovljenika.

Korisnicima su na raspolaganju sljedeće usluge:

 • stanovanja
 • prehrane, koja se sastoji od tri obroka dnevno (doručak, ručak i večera), prema utvrđenim normativima za prehranu starijih osoba
 • pranje osobnog i posteljnog rublja, te održavanje i čišćenje prostora
 • usluge socijalnog rada, psihosocijalne rehabilitacije, fizikalne terapije, radne terapije, radnih aktivnosti i aktivnog provođenja vremena
 • dodatne usluge

Objekt smještava 87 korisnika u 38 jednokrevetnih soba i 49 apartmana. Od zajedničkih prostorija izdvajamo blagovaonu u prizemlju, dnevni boravak na svakom katu, dvije velike zajedničke terase na 4. katu i uređen suteren sa dvoranama za gimnastiku i prostorima za fizikalnu terapiju.  Stambene jedinice su u potpunosti namještene domskim inventarom, kuhinjom i kupaonicom.

Jednokrevetne sobe

Cijena jednokreventne sobe u Depandansi iznosi 2.980,00kn. Veličina stambene jedinice je cca 18m2. U sklopu sobe je kuhinja i wc s tuš kadom. Sobe su bez balkona.

Apartmani

Svaki apartman u sklopu stambene jedinice ima kuhinju, wc sa tuš kadom i terasu ukupne površine cca 28m2. Cijena apartmana iznosi 4.300,00kn

II. IZVANINSTITUCIONALNA SKRB

Dom Maksimir omogućava i multifunkcionalne oblike izvaninstitucionalne skrbi za građane starije životne dobi kroz provedbu Projekta gerontološkog centra Maksimir, i to na području Gradske četvrti Maksimir. Brojne aktivnosti Projekta gerontološkog centra Maksimir odvijaju se u posebno izdvojenim prostorijama u okviru Doma Maksimir u Hegedušićevoj 20, kao i u depandansi u Aleji A. Augustinčića

Također, aktivnosti su i u prostorijama 6 mjesnih samouprava Gradske četvrti Maksimir, te 2 crkvene župe na području Gradske četvrti Maksimir. U svim aktivnostima sudjeluje preko 2500 starijih građana, uglavnom s područja Gradske četvrti Maksimir, ali s obzirom na broj, kvalitetu i raznovrsnost aktivnosti, dolaze i osobe s područja drugih gradskih četvrti. Projekt gerontološki centar Maksimir razvija izvaninstitucionalne oblike skrbi za starije osobe kroz:

1. Program pomoći i njege u kući
– organizirana prehrana
– posudionica ortopedskih pomagala
– SOS telefoni

2. Program poludnevnog boravka
– savjetovališta i zdravstveni programi
– kulturno-zabavni programi
– sportsko-rekreativni programi

CJENIK USLUGA

Temeljem Zaključka o izmjeni cijena usluga smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe čija je osnivačka prava preuzeo Grad Zagreb (194. sjednica gradskog poglavarstva Grada Zagreba održana 27. prosinca 2007. godine) Dom za starije osobe Maksimir donosi:

CJENIK USLUGA
( u primjeni od 01.09.2013. godine)

1. OBJEKT HEGEDUŠIĆEVA 20

br. VRSTA SMJEŠTAJA CIJENA
1. Jednokrevetna soba bez balkona (V kat) 2.700,00
2. Jednokrevetna soba sa balkonom 3.100,00
3. Dvokrevetna soba – po osobi 2.500,00
4. Jednokrevetna soba na stacionaru 3.750,00
5. Dvokrevetna soba na stacionaru – po osobi 3.150,00
6. Trokrevetna soba na stacionaru – po osobi 2.980,00
7. Dvosobni apartman za dvije osobe na stacionaru – po osobi 3.450,00
8. Jednokrevetna soba na Odjelu za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. 7.500,00
9. Dvokrevetna soba na Odjelu za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija 7.000,00

2. OBJEKT U AL. ANTUNA AUGUSTINČIĆA 1

br. VRSTA SMJEŠTAJA CIJENA
1. Jednokrevetna soba bez balkona 2.980,00
2. Apartman 4.300,00

III. CIJENA RUČKA ZA KORISNIKE ORGANIZIRANE PREHRANE

Cijena ručka za korisnike organizirane prehrane iznosi 14,00 kn