Ulica Krste Hegedušića 20
10 000 Zagreb

E-Mail
dom.maksimir@dom-maksimir.hr

Recepcija
01/2351-111

 

VAŽNA OBAVIJEST - PROTOKOL O ORGANIZACIJI POSJETA KORISNICIMA DOMA ZA STARIJE OSOBE MAKSIMIR

Sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalne usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi objavljenima 07. listopada 2021. od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, omogućeni su posjeti korisnicima kako slijedi:

Posjetitelji su obavezni prilikom ulaska u Dom na porti predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju.

Omogućen je posjet korisnicima bez ograničenja u vanjskom i unutarnjem prostoru Doma posjetiteljima kojima je prošlo 14 dana od druge doze cjepiva ili 14 dana od jedne doze Jannsen cjepiva (a manje od 12 mjeseci od cijepljenja) i posjetiteljima koji su preboljeli COVID-19 unutar 12 mjeseci od početka bolesti. Posjetitelji su dužni poštovati Protokol o kućnom redu i definirano vrijeme posjeta. Vrijeme posjeta za korisnike:

– na stambenom dijelu je svakim danom od 10:00 do 12:00 sati i od 15:00 do 18:00 sati.

– na Odjelu za zdravstvenu skrb, njegu i rehabilitaciju i Odjelu za Alzheimer svakim danom od 15:00 do 18:00 sati, te ponedjeljkom, srijedom i petkom od 11:00 do 12:30h. 

Iznimno, omogućavaju se posjeti u unutarnjim prostorima bez ograničenja samo u izvanrednim opravdanim situacijama – znatno pogoršanje zdravstvenog stanja korisnika, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Ako posjetitelj odbije predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju, neće mu se omogućiti posjet korisniku.

Iznimno, da su testirani na virus SARS-CoV-2, odnosno da su cijepljeni ili preboljeli bolest COVID-19, predočenjem odgovarajućeg drugog dokaza mogu dokazivati sljedeći posjetitelji:

  • osobe koje su preboljele bolest COVID-19 i dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 12 mjeseci – preboljenje mogu dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite koju isti izdaje na temelju nalaza brzog antigenskoga testa;
  • osobe koje su imale dijagnosticirane COVID bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem, te im bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom – preboljenje mogu dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 12 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije;
  • osobe kojima je bolest COVID-19 dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 12 mjeseci – preboljenje mogu dokazati potvrdom o preboljenju izdanom od liječnika primarne zdravstvene zaštite ili nalazom PCR testa ne starijim od 12 mjeseci;
  • osobe koje su preboljele bolest COVID-19, bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 12 mjeseci od primitka prve doze – preboljenje i cijepljenje mogu dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju ili nalazom pozitivnog PCR testa i potvrdom o cijepljenju jednom dozom cjepiva protiv bolesti COVID -19, pri čemu je datum cijepljenja unutar 8 mjeseci od preboljenja, a nije prošlo više od 12 mjeseci od cijepljenja.

Upute za posjetitelje:

  • Svi posjetitelji su dužni cijelo vrijeme nositi masku i pridržavati se ostalih propisanih mjera zaštite (pristati na mjerenje temperature, dezinficirati ruke)
  • Posjetitelji sami osiguravaju potrebnu zaštitnu opremu prilikom posjeta korisnicima
  • Osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije, utvrđena zaraza bolešću COVID-19 ili koji imaju simptome karakteristične za COVID-19, ne mogu doći u posjet korisnicima Doma. Korisnici kojima je izrečena mjera samoizolacije ili izolacije ili imaju simptome bolesti ne mogu primati posjete
  • Kad posjetitelji donose higijenske potrepštine, hranu i ostale stvari korisniku, odmah ih uručuju korisniku.

Ako posjetitelji ne poštuju utvrđene mjere zaštite prilikom  posjeta, pružatelj  usluga dužan ih je upozoriti na pridržavanje mjera. Ako i dalje ne budu poštivali utvrđene mjere, pružatelj usluga dužan ih je udaljiti.

Hvala na razumijevanju i suradnji!